Wednesday 11 June 2014

Dalat


Na een week relaxen op Phu Quoc ben ik gisteren via HCMC naar Dalat gevlogen. Dalat ligt op de hoogte van zo'n 1500-2000m. Dat betekent dat het klimaat hier erg aangenaam is. Tijdens de Franse kolonisatie bouwden de Fransen hier hun villa's om te ontsnappen aan de hitte van de kust en de stad Saigon (nu HCMC).  Dalat is een soort kruising tussen de Franse Alpen en Vietnam. Dat ervaar ik bijna een beetje als verwarrend. Als ik hier langs het meer loop, waan ik me in Europa, maar als ik om me heen kijk, zie ik toch echt alleen maar Vietnamezen. Dalat is tegenwoordig erg populair bij Vietnamese toeristen, vooral ook vanwege het klimaat.


De kerk rechts wordt hier in de volksmond 'The Chickenchurch' genoemd, vanwege de haan op de toren.
Vandaag heb ik te voet Dalat verkend. Eerst ben ik naar het Crazy House geweest. Het huis is een onconventioneel gebouw, ontworpen door de vrouwelijke architecte Dang Viet Nga. Het is een soort sprookjeshuis. De architectuur is expressionistisch en is geïnspireerd door Antoni Gaudi. Het is in 1990 geopend en nog steeds niet helemaal klaar. Ik vond het heel erg leuk en had zoiets niet verwacht in Vietnam.

 

 

 

Niet ver van het Crazy House staat één van de drie zomerpaleizen in Dalat van de laatste keizer van Vietnam Bao Dai (1913-1997). Dit is het enige paleis dat bezichtigd kan worden, de andere twee zijn nu een hotel en een trouwlocatie geworden. Het is een beetje alsof je Paleis Soestdijk bezoekt.

 No comments:

Post a Comment