Thursday 20 February 2014

Vietnamese les

Vanavond hebben we onze eerste Vietnamese les in Hai Phong gehad. Eerder in HCMC hebben we al wel twee lessen gehad, maar de lerares ging met zo'n hoog tempo dat we het niet bij konden benen.
Viëtnamees is voor ons westerse mensen een erg moeilijke taal. Vooral wat de uitspraak betreft. Het Latijnse alfabet wordt gebruikt, dat is voor ons prettig. Maar Viëtnamees is een tonentaal. Eén zelfde woord kan op zes verschillende manieren uitgesproken worden. Hier een voorbeeld.
ma = geest
má = moeder
mà = bil
mã = paard
En dan zijn er nog twee manieren ma, maar daarvan kan ik de juiste tekens niet op het toetsenbord vinden.
De andere betekenissen zijn  'graf' en 'rijstzaadje'.
Dus een woord een beetje verkeerd uitgesproken en je zegt iets totaal anders dan je bedoelt.
De Vietnamese taal heeft alleen maar eenlettergrepige woorden.
Vanavond hebben we het gehouden bij: Hoe heet je? Mijn naam is...  en bij begroetingen.
Dat is zeer gecompliceerd.  Er zijn meerdere vormen van 'ik' en 'jij' en dat heeft alles met respect en leeftijd te maken. En of ik of die andere persoon een man of een vrouw is.
Tegen een jonger iemand zeg ik:  'Chi chào em'
Tegen een oudere man zeg ik: 'Em chào anh'
Tegen een oudere vrouw zeg ik: 'Em chào chi'
Tegen meerdere kinderen zeg ik: 'Chi chào các em'
En als leerkracht zeg ik weer iets anders, en voor echt oudere mensen zijn er ook weer andere begroetingen.
In het begin was iedereen aardig geïnteresseerd, maar aan het eind was het gedaan met de concentratie.
4 comments:

 1. 't Ziet er nogal als een slaperig zooitje uit.... Worden jullie zo uitgeleefd overdag? Of maken sommigen het zo laat door de week? ;-)

  ReplyDelete
 2. Hahaha, dit is toch wel heel grappig om te zien! En die lerares vol goede moed doorgaan

  ReplyDelete
 3. Iedereen deed het eerste uur echt wel zijn/haar best. Ze had toen eigenlijk moeten stoppen. Mensen zijn moe, we gaan om half 7 de deur uit. En we hebben het al een paar weken erg koud, dus de meesten zijn moe, verkouden of half ziek. Zelf ben ik verkouden en heb ik amper nog een stem.

  ReplyDelete
 4. Ja, ik kan me voorstellen dat de batterij op een gegeven moment wel op is. Je bent daarnaast ook nog eens in een vreemd land wat de nodige energie kost. Maar dit moeten de Vietnamese begeleiders toch ook zien? Dat ze wel veel van jullie vragen...
  Hopelijk voel je je snel weer een beetje de oude!!! Liefs!

  ReplyDelete