Monday 17 March 2014

Waterpoppenspel

Vietnam kent een vorm van poppenspel dat nergens anders op de wereld wordt gespeeld.
M-a-Roi Nuóc, poppentheater in het water. Het toneel voor deze ongewone en al tien eeuwe oude vorm van poppenspel is het wateroppervlak. De spelers gaan schuil achter een scherm en bewegen de poppen met lange bamboestokken terwijl ze tot hun borst in het water staan. Ze worden begeleid door een muzikale groep. Vroeger werden de voorstellingen gehouden in de openlucht, in een visvijver bijvoorbeeld of op ondergelopen land. Tegenwoordig zijn er speciale theaters, zoals in Hanoi en HCMC. Er zijn dagelijks wel vijf voorstellingen en het zit vol met toeristen. Hoewel niet helemaal rekening is gehouden met de westerse toerist, ik zat klem met mijn kniën tegen de stoel voor me.

2 comments:

  1. Dit is ook prachtig zeg! Hoe weet je nu waar je moet zijn elke keer voor de mooie dingen? Haal je dat uit je boekje of krijg je de tips door? Echt mooi. Het lijkt me een welkome afwisseling tussen het lesgeven door.

    ReplyDelete
  2. Tja, je komt erachter via internet, de Lonely Planet of je hoort het van anderen. Het programma heet Teach and Travel, en dat laatste doe ik ook wel erg graag. Als ik hier wegga, wil ik het meeste toch wel gezien hebben. De kans is niet zo heel groot dat ik hier nog eens terugkom. Ik ga nu regelmatig naar Hanoi. Daar is het over een paar weken te warm voor. Dan wil ik richting Ha Long Bay en Cat Ba island, dat schijnt prachtig te zijn.

    ReplyDelete