Wednesday 22 January 2014

De eerste twee schooldagen

Het is wel even wat anders dan mijn schooldagen op een Nederlandse school. In de ochtend worden we allemaal opgehaald bij de campus. De meesten met een brommer of scooter. Voor mij was het gisteren met de taxi en vandaag achterop de brommer. Een hele belevenis in het drukke verkeer van Hai Phong. Iedereen zoekt een gaatje om ergens in te duiken om maar niet te hoeven stoppen. Je vraagt je af hoe het altijd goed kan gaan.
We worden opgehaald van de DTlC-campus

Op mijn schema van deze week staan vooral Primary 1, 2, 3 en 4 klassen. Vooral Primary 1 is erg moeilijk. Ze verstaan geen woord Engels, laat staan Nederlands. De leerkrachten lopen meteen weg zodra ik binnenkom. Ik heb ergens gehoord/gelezen dat Vietnamese kinderen erg braaf en bescheiden zijn, maar dat blijkt helemaal niet waar te zijn, heb ik ondervonden. Ik voel me weer een stagiair die voor het eerst stage loopt en die de klas totaal niet in de hand heeft. In sommige lessen is er een klassenassistent of leerkracht aanwezig. Dat helpt enorm. Ons is verteld dat we vriendelijk moeten blijven en een happy face op moeten zetten. De Vietnamese leerkrachten brullen de klas tot stilte en gebruiken zonodig een lat om mee te slaan.
Een Primary 1 klas
De Vietnamese leerkrachten spreken geen Engels, er valt niet mee te communiceren op een enkeling na. Niemand heeft me de eerste dag ontvangen. Het hoofd van de school heb ik nog niet gezien, ik moet echt mijn eigen weg zoeken.  Dat is wel jammer. Op sommige andere scholen is dat beter georganiseerd, heb ik gehoord. Er is school in de ochtend vanaf 7 uur, en na een siësta is er 's middags weer les tot ongeveer half 6. Tussen de middag worden we terug naar de campus gebracht. Daar kunnen we lunchen en hebben we even tijd voor onszelf of om lessen voor te bereiden.  De organisatie van DTLC is nogal chaotisch. Ik heb inmiddels mijn derde rooster al gekregen. Sommige klassen heb ik twee keer, maar ik heb maar één lesplan gekregen. Dus ik heb gisteren mijn eigen les maar in elkaar gezet.
De lokalen zijn erg open. Iedereen zit in de klas met een winterjas aan. De kinderen hebben veel spullen bij zich, dat maakt het allemaal wat vol en chaotisch. Deze week ben ik vooral op NDC school.
NDC school


2 comments:

  1. Is dit ook 'jouw straat', waar je kamer is? Wel een oase van rust in vergelijking met het verkeer en die chaotische klassen. Maar dat lijkt me ook wel nodig om weer een beetje rust terug te vinden. Wel tweeslachtig 'beleid': ze vragen jullie om een happy face op te zetten en zelf gebruiken ze een lat om de kinderen mee te slaan....ze vinden het wel leuk om op de foto te staan zo te zien.
    Keep smiling dus!!! Liefs sig

    ReplyDelete
  2. Ja, het gebouw waar we voorstaan is een oud hotel, daar wonen we in. De straat is echt een achterafstraat, buiten het centrum. 's Ochtends worden we wakker gekraaid door een haan.

    ReplyDelete